facebook

Sara's blog: Van plek ruilen?

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
4 minuten
Saras blog
Hoe reageer je als iemand je vraagt om van plek te ruilen? Ben je iemand die dat makkelijk doet of blijf je stevig op je eigen plek staan? Al snap ik dat dit contextueel wellicht anders kan zijn.

Mijn en jouw plek

Mijn plek,

die is van mij.

Voor altijd.

Daar is een thuis.

Een ankerplaats.

Waar dan ook

hoe dan ook.

 

Jouw plek,

die is van jou.

Voor altijd.

Daar is een thuis.

Een ankerplaats.

Waar dan ook

hoe dan ook.

 Els van Steijn

Ik daag je uit om innerlijk de vraag aan je zelf stellen: Hoe stevig sta ik op mijn eigen plek?

Ik zal je helpen met een paar voorbeelden.

  • Er is ouderavond bij je kind op school en degene die de organisatie op zich heeft genomen, kan plotseling niet. Wat is je eerste impuls? Ben jij degene die als eerste opstaat en de taken overneemt?
  • Twee van je collega hebben vandaag ruzie gekregen. Kun je het bij hen laten of voel je je meteen geroepen om ertussen te springen en te bemiddelen. zodat het probleem wordt opgelost?
  • Je bent een avondje uit met een goede vriend(in). Die heeft een zware week achter de rug en heeft behoefte aan een luisterend oor. Kun je werkelijk luisteren en aanwezig zijn of kun je het niet laten om met advies en tips te komen.
  • Je zit in vergadering. Er wordt gevraagd of iemand de deur wil sluiten. Wat is je eerste impuls? Sta je al op voordat je over de vraag hebt kunnen nadenken?

Of herken je hiervan iets bij jezelf:

  • Jij hebt vaak een oordeel over anderen en om te beginnen over je eigen ouders.
  • Je voelt je innerlijk groter of kleiner dan wie je werkelijk bent.
  • Je voelt je vaak onzeker.
  • Je bent vaak moe, het is nooit klaar.
  • Je bent geneigd om snel verantwoordelijkheden op je te nemen die eigenlijk niet jouw verantwoordelijkheden zijn.

Deze voorbeelden en kenmerken wijzen erop dat je wellicht niet op je eigen plek staat.

De plek die je in je huidig leven inneemt, zowel op je werk als privé, heeft invloed op je levensenergie en vitaliteit. De kracht van je eigen plek in je familiesysteem vormt samen met de ratio en het lichaam een ijzersterk trio. Als je kunt putten uit deze drie bronnen, krijg je extra stevigheid. Kun je jezelf verbinden met deze drie bronnen en daar ook echt uit ontvangen?

Een herhalend patroon kenmerkt zich vaak door een zekere hardnekkigheid. Een goede motivatie en leervermogen zijn niet altijd voldoende om deze patronen te doorbreken. De kans is dan groot dat je terugvalt in je oude patronen omdat je niet de oorzaak aanpakt. Grote kans dat je op de verkeerde plek staat.

Als je op je eigen plek staat en de ander zijn plek gunt, creëer je verbinding in plaats van alleen binding.

Verbinding geeft kracht waarmee je je potentieel kunt benutten en je eigen leven kunt leven.

En wat is nu de juiste plek voor jou?

Die begint bij jouw plek in je gezin van herkomst. Je bent als mens veel meer verbonden met je familie dan je kunt bevroeden. Familie is een systeem waarin ieder zijn eigen plek heeft en onlosmakelijk met de ander is verbonden. Eerst de grootouders, dan de ouders, dan de kinderen en kleinkinderen. En binnen het gezin komt oudste kind voor tweede kind enzovoort…

Alleen op je eigen plek ontwikkel je je eigenheden en voel je het leven spontaan naar je toestromen. Als je op je eigen plek staat en daar vanuit je werk doet, voel je je zeker . Als je je eigen plek verlaat gaat dat gepaard met gevoelens van onzekerheid.

De plek die je inneemt in je gezin van herkomst is de basis voor de plek die je later in je leven inneemt. Door omstandigheden kan het gebeuren dat je niet meer op je eigen plek staat. Bijvoorbeeld doordat je als kind vaak bemiddelt tussen je ouders, omdat die vaak ruzie hebben en er thuis een gespannen sfeer heerst. Je komt dan tussen je ouders te staan en je verlaat je plek als kind. Hiermee neem je echter een verantwoordelijkheid op je die niet van jou is, waardoor je een patroon ontwikkelt. Je zult dit in je latere leven en carrière onbewust meenemen en doen.

Of je ouders waren niet in staat om door allerlei omstandigheden voor je te zorgen waardoor je eigenlijk voor je ouders ben gaan zorgen en je kind plek hebt verlaten. Er kunnen ook redenen zijn die nog onbewust zijn. Een systemisch coach en opsteller kan je helpen om hier inzichten in te krijgen.

Als je stevig op je eigen plek staat, ontvang je kracht en onzichtbare voeding.

Sta jij stevig op je eigen plek?

Sara Setodeh over persoonlijk leiderschap

Elke maand blogt coach en tandarts Sara Setodeh voor het NT over persoonlijk leiderschap. Wil je reageren? Stuur een bericht aan: info@sarasetodeh.nl.

Lees ook Sara's eerdere blogs

Sara's blog

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen