facebook

Tandartsen genept met ransomware

Profile picture for user Hans Scholten
Hans
Scholten
2 minuten
Veiligmailen
Verschillende tandartspraktijken hebben de afgelopen dagen een mail gekregen waarin een zogenaamd wanhopige patiënt om een behandeling vraagt. Bij de mail zou volgens de afzender een bijlage met een patiëntendossier zitten. Na het openen blijkt er echter ransomware op de computer geïnstalleerd te worden. Daarmee stelen criminele organisaties röntgenfoto’s en patiëntendossiers en vragen ze vervolgens losgeld voor het vrijgeven ervan. 

Details maken dat mail echt lijkt

Er zijn bij de KNMT verschillende varianten van deze mail bekend. Ze zijn opgesteld in keurig Nederlands, verzonden vanaf domeinen van Nederlandse e-mailproviders (bijvoorbeeld "@planet.nl") en vaak wordt er een naam van een medewerker van de praktijk genoemd; alles om de mail echt te laten lijken.

Verwijder e-mail zo snel mogelijk en open bijlage niet

Het is zaak de bijlage bij de e-mail niet te openen en de e-mail zo snel mogelijk te verwijderen. 

Open nooit zomaar bijlagen en 3 andere regels om veilig te blijven

Om gijzeling via ransomware te voorkomen geeft de politie de volgende adviezen: 

  • Wees alert bij e-mailberichten van onbekende afzenders; open nooit zomaar een bijlage van een onbekende. Pas ook op met het klikken op links: cybercriminelen kunnen ook malware aanbieden vanaf websites. Zodra de gebruiker de website bezoekt wordt de malware in het systeem van de gebruiker geïnstalleerd.
  • Gebruik een antivirusprogramma en zonodig ook nog een anti-malwareprogramma, zoals Malwarebytes.com.
  • Installeer updates van uw software en besturingssysteem zodra deze beschikbaar zijn. 
  • Zorg voor back-ups van patiëntendossiers en persoonsgegevens van medewerkers uw systeem. Maak er het liefst altijd twee; een back-up in een clouddienst opgeslagen (denk eraan om een dienst te gebruiken die automatisch back-ups maakt van uw bestanden) en een fysieke externe back-up (verwisselbare schijf, extra laptop, usb-stick, etc). Maak géén backup meer nadat u ransomware heeft ontdekt; dan infecteert u de backup ook!

Tips en advies over ransomware

Heeft u te maken met ransomware of wilt u zich ertegen verdedigen? Bezoek dan www.nomoreransom.org. Op deze website van de politie en antivirusbedrijven vindt u tips en advies. Ook staan er sleutels om versleutelde berichten vrij te kunnen krijgen.

Meer weten over ICT en privacy in de mondzorg? Kijk op www.knmt.nl/privacy

informatiebeveiliging
privacy
praktijkzaken

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen