facebook

Ties Elzerman: “Een jaar met mijn studie gestopt”

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Coverinterview
Bij zowel tandheelkunde als topsport wordt gestreefd naar perfectie, zegt student tandheelkunde Ties Elzerman. Hij weet waarover hij praat, want hij zwemt op hoog niveau.

Altijd al tandarts willen worden?

"Nee, pas toen ik er op de middelbare school serieus over ging nadenken, kwam tandheelkunde in beeld. Eerst wilde ik de economische kant op en geneeskunde was ook nog een optie, maar dat vond ik uiteindelijk te breed. Bij tandheelkunde vind ik het fijn dat je je op één deel van het lichaam focust."

Wat is leuk aan de studie?

"De combinatie theorie en praktijk zorgt voor afwisseling. Wat je uit een boek leert, kun je vaak in een praktijkles toepassen. Tijdens de bachelor ben je bijvoorbeeld bezig met een blok over cariologie en tegelijk leer je in de prekliniek boren en preparaties maken. Dat maakt het minder abstract."

Is er meer dan tandheelkunde?

"Ik zwem op hoog niveau: vorig jaar werd ik tijdens het Europees kampioenschap in Glasgow zesde op de 50 meter schoolslag. Ik probeer me nu te kwalificeren voor het wereldkampioenschap in Zuid-Korea deze zomer. Ik ben een jaar met mijn studie gestopt zodat ik me volledig op het zwemmen kan richten. Dat vind ik wel even lekker, ik heb wat meer rust en kan na een training bijvoorbeeld even gaan slapen in plaats van dat ik moet studeren. Al mis ik het studeren en bezigzijn wel. Ik doe sinds mijn tiende aan wedstrijdzwemmen. De laatste jaren gaat het heel erg goed en wil ik er volledig voor gaan."

En de overeenkomst met topsport?

"Bij beide wordt gestreefd naar perfectie. Volgens mij zijn veel tandartsen perfectionistisch en dat heb je in de topsport ook: je wilt jezelf elke dag verbeteren en het beste uit jezelf halen. Het grootste verschil? Als ik tijdens een training een foutje maak, heeft dat geen grote gevolgen. Doe ik dat tijdens een behandeling, dan kan het wel serieuze gevolgen hebben. Je moet er tijdens een behandeling constant bij zijn. Tijdens zwemmen ben ik vooral bezig met trainen en is er maar één moment waarop ik moet presteren."

Heeft het chloor uw gebit aangetast?

"Ik denk het niet. In het zwembad waar ik train is het chloorgehalte niet zo hoog. Ik heb wel wat slijtage hier en daar, maar hield vroeger ook erg veel van frisdrank. Ik zorg nu goed voor mijn gebit. Als ik ’s ochtends training heb, sta ik al om kwart over vijf op en dan schiet het poetsen er wel eens bij in, dat doe ik dan na de training."

Hoe ziet u de toekomst?

"Ik hoop nu het meeste te kunnen halen uit mijn zwemcarrière en de doelen te bereiken die ik daarin heb. Ik begin volgend jaar aan mijn vijfde jaar tandheelkunde en hoop nadat ik mijn studie heb afgerond ergens in een leuke praktijk te gaan werken. Ik denk dat ik altijd wel zal blijven zwemmen, daarvoor vind ik het te leuk."

Tekst: Laura Jansen // Beeld: Rob ter Bekke

Coverinterview (NT)

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen