Vingerafdruk vraagt om zorgvuldigheid

05 oktober 2016

Vingerafdrukherkenning in een orthodontiepraktijk: de PvdA heeft er Kamervragen over gesteld aan de ministers Schippers (VWS) en Van der Steur (VenJ). Kan het afnemen van een vingerafdruk in praktijken met het oog op de privacy van de patiënt? De KNMT vindt van wel, mits grote zorgvuldigheid wordt betracht.

Aanleiding voor de Kamervragen is een column van een journalist van RTL Nieuws. Die vindt het afnemen van een vingerafdruk een inbreuk op de privacy. Bovendien is de afdruk voor een tandarts of orthodontist niet noodzakelijk om goede mondzorg te kunnen leveren. Dit in tegenstelling tot het maken van foto's van je gebit, schrijft hij.

Zorgvuldigheid

Op het gebied van patiëntenherkenning moet er ruimte zijn voor innovatie door middel van vingerherkenningscans, stelt de KNMT. Bij een vingerherkenningscan wordt de vingerafdruk zelf niet opgeslagen. De vingerafdruk wordt omgezet in een code (versleutelde getallenreeks) en deze code wordt opgeslagen.

De service bij binnenkomst kan zo worden verbeterd: een patiënt is snel herkend, evenals het juiste patiëntendossier. Maar, het inzetten van deze moderne middelen moet wel gebeuren met de grootst mogelijke zorg. Zo moet een mondzorgverlener de patiënt goed en van tevoren uitleggen waarvoor de scan wordt gebruikt en zijn of haar uitdrukkelijke toestemming vragen. Daarbij moet een alternatief voorhanden zijn. De patiënt moet ook 'nee' kunnen zeggen. Als het om minderjarige patiënten gaat, moet er natuurlijk ook om toestemming worden gevraagd aan de ouders. Daarnaast moet de patiënt altijd de mogelijkheid hebben zijn of haar gegeven toestemming in te trekken. De code moet niet langer worden bewaard dan noodzakelijk. De beveiliging dient natuurlijk op orde te zijn. En tot slot gebruiken tandartsen alleen gecertificeerde scanapparatuur.

Lees ook:

Antwoorden op Kamervragen van de PvdA over het afnemen van vingerafdrukken door orthodontisten

0 reacties op Vingerafdruk vraagt om zorgvuldigheid