facebook

Welke rolstoelgebruiker kun je zelf behandelen?

Profile picture for user Karel Gosselink
Karel
Gosselink
1 minuut
Rolstoel
Niet van iedere patiënt in een rolstoel is meteen duidelijk of deze in een tandartspraktijk kan worden behandeld. Bijgaand stroomschema uit het British Dental Journal (BDJ) helpt om na te gaan of je de rolstoelpatiënt zelf kunt behandelen of dat je beter kunt verwijzen naar een tandheelkundige centrum dat voor rolstoelgebruikers is ingericht. Daar is vaak een tillift of rolstoelkantelaar aanwezig.

Momenteel telt Nederland zo’n driehonderdduizend rolstoelgebruikers, aldus het Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid (NIT). Dit aantal zal door de vergrijzing nog verder toenemen de komende jaren. Het lijkt vaak veel gedoe om de praktijk toegankelijk te maken voor de rolstoel. Maar met enkele eenvoudige aanpassingen is er al veel te winnen, volgens het instituut.

Enkele tips van het NIT:

  1. Kijk niet alleen of de deuren breed genoeg zijn, het is veel belangrijker dat er voldoende draairuimte is voor de rolstoel.

  2. Een andere opstelling van het meubilair kan veel ruimtewinst voor een rolstoel opleveren.

  3. Leen eens een rolstoel bij een thuiszorgwinkel om deze te testen in de tandartspraktijk.

  4. Let bij de aanschaf van een behandelstoel op de positie van de bodemplaat onder de behandelstoel en de apparatuur en slangen die aan de unit vast zitten. Deze kunnen ervoor zorgen dat de rolstoel niet dicht genoeg bij de behandelstoel kan komen waardoor het lastig is om de patiënt over te zetten.

     

gehandicapten
tandartspraktijk

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen