Zeven stappen ter voorbereiding van een praktijkoverdracht

24 januari 2019

Denkt u er over om met uw tandartspraktijk te stoppen en deze over te dragen? Dan is het zaak om dit tijdig voor te bereiden. Dit kan door het opstellen van een zogenoemd verkoopmemorandum, waarmee u potentiële kopers informeert over de praktijk. 7 stappen om u hierbij te helpen.

1. Maak een exitplan

Zo’n plan maakt u voor u uw verkoopmemorandum opstelt. Het beschrijft hoe u wilt stoppen en geeft houvast bij het maken van afspraken met opvolgers.

  • Wilt u in één keer overdragen?
  • Of geleidelijk stoppen?
  • Hoe lang duurt de overdracht?
  • Wat is uw inkomenspositie tijdens en na de overdracht?

2. Wat biedt u aan?

Het verkoopmemorandum begint met het formuleren van uw aanbod: het gaat om wervend, compact en compleet beschrijven van de praktijk. Is het een algemene of gedifferentieerde praktijk? Hoe groot? Koop of huur? De verdere uitwerking van uw aanbod volgt in de volgende stappen.

3. Wat is de juridische structuur?

Bent u alleen eigenaar van de praktijk? Is er sprake van een maatschap en gaat het om een aandeel in de praktijk? Of werkt u vanuit een bv en wenst u een aandelentransactie? Uw juridische structuur is van invloed op wat u overdraagt, aan wie en op welke manier.

4. Patiëntenpopulatie en omzet

Omvang en samenstelling van de patiëntenpopulatie en de daarmee gerealiseerde omzet is voor kopers erg belangrijk. Vergeet niet het aantal patiënten en hun leeftijdscategorieën en bezoekfrequentie te beschrijven.

5. Het praktijkpand

Is de huisvesting passend of passend te maken voor een toekomstgerichte praktijkuitoefening? Is het een huur- of een kooppand? Realistische verwachtingen voorkomen dat een overdracht strandt op het praktijkpand.

6.  Het team

Bij de overdracht gaan alle werknemers over naar de nieuwe eigenaar, met behoud van alle rechten. Zorg ervoor dat arbeidsovereenkomsten up-to-date zijn!

7. De inrichting

Het laatste onderdeel van de praktijkanalyse en het verkoopmemorandum gaat over de inrichting. Bepaal welke spullen u hebt en wat u wilt overdragen. En zorg vooral om een goede indruk van uw praktijk: hoe ziet het eruit? Ruim op, gooi weg, maak schoon.

Lees meer over praktijkbeëindiging en -overdracht

De KNMT-Academy organiseert regelmatig seminars over praktijkoverdracht

 

Total votes: 41

0 reacties op Zeven stappen ter voorbereiding van een praktijkoverdracht