Duurzame mondzorg

Steeds meer mensen in de mondzorg willen duurzamer werken: er valt een hoop te doen om gebouwen, apparatuur en praktijkvoering te vergroenen. Je kunt energie besparen, overgaan op duurzame energiebronnen, vervoersbewegingen beperken, slimmer omgaan met wegwerpspullen en je afval onder de loep nemen, bijvoorbeeld. Hier vind je inspiratie en bronnen die je kunnen helpen om duurzaam te werken in de mondzorg.

E-boek Duurzame mondzorgpraktijk

Wil je werk maken van het verduurzamen van je praktijk? Het e-boek 'Duurzame mondzorgpraktijk' helpt je op weg. Of het nu gaat om 'quick wins' of een integrale doorlichting van je praktijk, in het e-boek staan tips en adviezen voor elke fase.

E-book Duurzame mondzorgpraktijk

Zo kun je kijken hoe je je praktijkvoering kunt vergroenen, hoe je je inrichting energiezuiniger kunt maken en welke aanpassingen aan je pand je kunt doen. Tot slot geeft het e-book je ook tips die je patiënten kunt meegeven. Behalve de tips zelf biedt het e-book ook handvatten voor een succesvolle aanpak van het vergroenen.

Het boek is een uitgave van de KNMT en wordt onderschreven door NVM-mondhygiënisten en ONT.

E-boek Duurzame mondzorgpraktijk

Ook interessant!

 

Gratis themanummer 'Planetary Health' van NTvG

ntvg-nummer

Kunnen we klimaatneutraal opereren? Wordt malaria weer endemisch in Nederland? Wat kunnen we aan verspilling in de zorg doen? Menselijke gezondheid en mondiale milieuveranderingen komen samen in het domein van 'Planetary health', een themanummer van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Download het gratis themanummer

 

KNAW-adviesrapport Planetary Health. An emerging field to be developed

KNAW-rapport

De directe effecten van deze milieuveranderingen op de gezondheid zijn vaak wel duidelijk, maar de indirecte effecten zijn veel lastiger te onderzoeken, terwijl er waarschijnlijk veel meer mensen door getroffen gaan worden. In het rapport 'Planetary Health. An emerging field to be developed' heeft de KNAW in kaart gebracht waar de hiaten in de kennis zitten, en waar stappen te maken zijn.

Download het adviesrapport

 

Advies van een energiecoach

Tandartsen kunnen in sommige provincies gratis advies en persoonlijke ondersteuning krijgen als ze hun praktijk willen verduurzamen.

Subsidies en regelingen

Ga je investeren in duurzame maatregelen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor subsidie. We hebben de voor de mondzorg meest relevante subsidies op een rijtje gezet:

Overzicht duurzame subsidiemaatregelen 

Organisaties en projecten

  • Zorg voor Klimaat - Zorg voor Klimaat is het netwerk- en kennisplatform voor zorgverleners met affiniteit voor duurzaamheid. 
  • Klimaat Dokter - De Klimaat Dokter is er om klimaatbewuste (tand)artsen te helpen een passende manier te vinden om in actie te komen tegen de klimaatcrisis. Klimaat Dokter biedt een overzicht van de mogelijkheden, en hopen je te inspireren en motiveren om het verschil te maken op een manier die bij jou past.
  • Sustainability in Dentistry - In het 'Sustainability in Dentistry project' onderzoekt de internationale tandartsenkoepel FDI hoe de tandheelkunde zo duurzaam mogelijk kan opereren. Ze gaat er vanuit dat optimale mondzorg twee verschillende uitkomsten heeft: goede mondzorgresultaten en een verminderde impact op het milieu.
  • Expertisecentrum Verduurzaming Zorg - Het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ) is een kenniscentrum voor CO2-emissiereductie van zorgvastgoed.
  • Green Deal Duurzame Zorg - Om de zorg te verduurzamen hebben meer dan 200 partijen, waaronder de Rijksoverheid en brancheorganisaties in de zorg, de Green Deal Duurzame Zorg ondertekend.
  • Milieuplatform Zorgsector - De vereniging Milieuplatform Zorgsector (MPZ) helpt de zorg te verduurzamen. Onder meer door het ontwikkelen van praktische tools en een website vol met goede voorbeelden, handleidingen en tips.
  • NEN-platform Duurzaamheid & Medische hulpmiddelen - Hét netwerk voor duurzaamheid en medische hulpmiddelen, waar gezamenlijk geleerd wordt en waar afspraken gemaakt kunnen worden die voor de opschaling van duurzame medische hulpmiddelen zo nodig zijn.

Doe mee

Wil je jouw ervaringen, materialen of project delen om andere tandartsen te inspireren? 

Geef jouw duurzaamheidsinitiatief door

Wil je iets aanvullen op deze pagina? Of reageren? Stuur een bericht aan communicatie@knmt.nl.

Lees ook: Onderzoek: tandartsen willen meer bijdragen aan duurzaamheid