facebook

Duurzame mondzorg

Steeds meer mensen in de mondzorg willen duurzamer werken: er valt een hoop te doen om gebouwen, apparatuur en praktijkvoering te vergroenen. Je kunt energie besparen, overgaan op duurzame energiebronnen, vervoersbewegingen beperken, slimmer omgaan met wegwerpspullen en je afval onder de loep nemen, bijvoorbeeld. Hier vind je inspiratie en bronnen die je kunnen helpen om duurzaam te werken in de mondzorg.

Inspiratie opdoen

Duurzame mondzorg

Tips en tricks 

  1. 80 manieren om je praktijk te vergroenen (in het Engels; bron: American Dental Association)
  2. Duurzame tandartspraktijk: wat kun je doen? (in het Engels)
  3. 7 tips voor een duurzame mondzorgpraktijk

Organisaties en projecten

Expertisecentrum Verduurzaming Zorg - Het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ) is een kenniscentrum voor CO2-emissiereductie van zorgvastgoed.

Green Deal Duurzame Zorg - Om de zorg te verduurzamen hebben meer dan 200 partijen, waaronder de Rijksoverheid en brancheorganisaties in de zorg, de Green Deal Duurzame Zorg ondertekend.

Klimaat Dokter - De Klimaat Dokter is er om klimaatbewuste (tand)artsen te helpen een passende manier te vinden om in actie te komen tegen de klimaatcrisis. Klimaat Dokter biedt een overzicht van de mogelijkheden, en hopen je te inspireren en motiveren om het verschil te maken op een manier die bij jou past.

Milieuplatform Zorgsector - De vereniging Milieuplatform Zorgsector (MPZ) helpt de zorg te verduurzamen. Onder meer door het ontwikkelen van praktische tools en een website vol met goede voorbeelden, handleidingen en tips.

Sustainability in Dentistry - In het 'Sustainability in Dentistry project' onderzoekt de internationale tandartsenkoepel FDI hoe de tandheelkunde zo duurzaam mogelijk kan opereren. Ze gaat er vanuit dat optimale mondzorg twee verschillende uitkomsten heeft: goede mondzorgresultaten en een verminderde impact op het milieu.

NEN-platform Duurzaamheid & Medische hulpmiddelen - Hét netwerk voor duurzaamheid en medische hulpmiddelen, waar gezamenlijk geleerd wordt en waar afspraken gemaakt kunnen worden die voor de opschaling van duurzame medische hulpmiddelen zo nodig zijn.

Zorg voor Klimaat - Zorg voor Klimaat is het netwerk- en kennisplatform voor zorgverleners met affiniteit voor duurzaamheid. 

Subsidies en regelingen

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen ondernemingen hun pand(en) verduurzamen. Er is subsidie voor de installatie van een warmtepomp, een zonneboiler,  kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeer je in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie? Dan kun je in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Je kunt dan 45,5% van de kosten voor jouw investering aftrekken van de fiscale winst.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Investeer je in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan kun je gebruikmaken van de milieu-investeringsaftrek (MIA). Je kunt in 2022 tot maximaal 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dit is aanvullend op de reguliere afschrijving. Je betaalt dus minder belasting. Je kunt de milieu-investeringsaftrek gebruiken naast de Vamil-regeling.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Als je investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, dan kun je gebruikmaken van de regeling willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Je mag in een willekeurig jaar een willekeurig percentage afschrijven. Hiermee kun je rente- of liquiditeitsvoordeel behalen. Je betaalt dus minder belasting. Je kunt de Vamil-regeling gebruiken naast de Milieu-investeringsaftrek (MIA-regeling).

Advies bij verduurzaming - (o.a. provincie Drenthe en Friesland)

Tandartsen in Drenthe en in Friesland kunnen gratis advies en ondersteuning krijgen als ze hun praktijk willen verduurzamen. Dit komt voort uit het programma Verduurzamen Maatschappelijk Vastgoed van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, dat loopt tot 1 januari 2024. Niet werkzaam in Drenthe of Friesland? Informeer dan bij je eigen provincie naar de mogelijkheden.

Zie ook op KVK.nl: overzicht duurzame subsidies en regelingen

Doe mee

Wil je jouw ervaringen, materialen of project delen om andere tandartsen te inspireren? 

Geef jouw duurzaamheidsinitiatief door

Wil je iets aanvullen op deze pagina? Ontbreekt er een subsidiemogelijkheid? Stuur een bericht aan communicatie@knmt.nl.

Lees ook: Onderzoek: tandartsen willen meer bijdragen aan duurzaamheid

duurzaamheid