Risico-inventarisatie en -Evaluatie

Een Risico-inventarisatie en -Evaluatie (RI en E of RI&E) helpt u bij het inventariseren en evalueren van de arbeidsrisico’s in een bedrijf. Het hebben van een RI&E is een wettelijke verplichting voor praktijken waar medewerkers in dienst zijn. De KNMT heeft voor haar leden een instrument op maat gemaakt. Daarmee inventariseert u snel en doelgericht risico's voor de tandarts-, orthodontie- en kaakchirurgiepraktijk.

Medewerkers betrekken bij risicoinschatting

In een praktijk werken meerdere mensen, daarom is het belangrijk uw medewerkers te betrekken bij het opstellen en evalueren van risico’s. Dit helpt om ze bewust te maken en kan zorgen voor goed passende oplossingen. Het werkoverleg is een goed instrument om onveilige situaties in de praktijk niet alleen te bespreken met het team, maar ook om actiepunten vast te leggen in een verbetercyclus. Dit kan zowel in de verslagen van het werkoverleg als in het plan van aanpak dat automatisch door de tool gegenereerd wordt. Jaarlijks moet toch al worden bekeken of alles nog klopt. Bij grote veranderingen, zoals een verbouwing of verhuizing zult u een nieuwe RI&E moeten opstellen.

RI&E verplicht?

  • Als uw werknemers in de praktijk bij elkaar minder dan 40 uur per week werken is een RI&E niet noodzakelijk.
  • Praktijken tot 25 werknemers kunnen gebruik maken van de door de KNMT ontwikkelde tool zonder toetsing.
  • Voor grote praktijken met meer dan 25 werknemers geldt een zware toets (administratieve toetsing in combinatie met een bedrijfsbezoek). ArboNed kan de door u zelf opgestelde RIE toetsen, of de RIE geheel voor u uitvoeren. Meer informatie of een offerte vindt u op de site van Arboned.
     

RI&E voor de tandartspraktijk

U kunt de RI&E voor de tandheelkunde online invullen, nadat u een account heeft aangemaakt. Bewaar uw toegangsgegevens dan ook zorgvuldig zodat de RI&E en daarmee het plan van aanpak voor aanpassingen beschikbaar blijft.

Vragen en ondersteuning

Voor technische ondersteuning neemt u contact op met het Steunpunt RI&E via info@rie.nl

Brochure: starten met een RI&E (pdf, 2,14 MB)

 

 

 

Total votes: 20