Digitale medicatieoverdracht in mondzorg onderzocht

Karel Gosselink
2 minuten
Medicatie
De KNMT onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor het verder digitaliseren van het medicatieproces in de mondzorg. Dit doet ze samen met adviesbureau BDO.

Richtlijn ‘Overdracht van medicatiegegevens in de keten’ is aanleiding

Aanleiding voor het KNMT-onderzoek is de invoering van de richtlijn ‘Overdracht van medicatiegegevens in de keten’. Deze is in 2018/2019 met steun van het ministerie van VWS en het Zorginstituut Nederland opgesteld door 24 zorgorganisaties, waaronder de KNMT. De richtlijn beoogt dat zorgverleners die medicijnen voorschrijven altijd voldoende informatie hebben om dit verantwoord te kunnen doen.

Digitale medicatieoverdracht kan kwaliteit zorg verhogen

De richtlijn biedt handvatten om een digitaliseringsslag te maken op het gebied van inzage en voorschrijven van medicatie, zo is de gedachte. Door een goed digitaal netwerk te creëren, kunnen fouten worden tegengegaan. Digitale medicatieoverdracht kan positief bijdragen aan verhoging van de kwaliteit van zorg en het verminderen van de zorgkosten. Elektronische gegevensuitwisseling werkt namelijk sneller en zorgt voor minder fouten bij het voorschrijven.

Onderzoek naar welke stappen de mondzorg kan zetten

Het is de bedoeling dat de komende jaren op landelijk niveau de elektronische uitwisseling van medicatiegegevens wordt gerealiseerd. In deze fase onderzoeken de KNMT en BDO welke stappen er voor de mondzorg gezet moeten worden. Zo moet er onder meer antwoord komen op vragen als: hoe zit het met toestemming van de patiënt om inzage te geven in zijn medicatie, hoe wordt de privacy van de patiënt gewaarborgd en wat is de impact van de richtlijn op werkprocessen in de tandartspraktijk.

Meerdere partijen worden betrokken

Bij het project zullen onder meer praktijken, patiënten, softwareleveranciers, tandheelkundig specialisten en Patiëntenfederatie Nederland worden betrokken.

Programma Samen voor medicatieoverdracht

Alles over de huidige aanpak van medicatieoverdracht