facebook

Do’s en don’ts voor het werken als zwangere tandarts

Profile picture for user h.scholten@knmt.nl
Hans
Scholten
1 minuut
Zwanger
Hoe blijf je prettig en gezond werken tijdens de zwangerschap in de tandartspraktijk? Bekijk de “do’s en donts” van het werken als zwangere tandarts.

Allereerst: voorkom te veel statische belasting! Statische belasting is nooit goed, maar als je zwanger bent krijg je nog sneller last als je veel in dezelfde houding werkt. Dynamisch werken en voldoende rust nemen is daarom tijdens de zwangerschap extra belangrijk. 

Sowieso is alleen al lang zitten voor de meeste zwangeren belastend. Zeker in het derde trimester van de zwangerschap en als er klachten zijn. Geregeld korte pauzes nemen waarbij je ontspannen beweegt en desgewenst even kunt gaan liggen doen wonderen.

Over zitten gesproken, een juiste kruk is tijdens de zwangerschap van extra belang. Een zadelkruk kan als onprettig worden ervaren, omdat hierop de benen vanuit het heupgewricht naar buiten draaien, er druk ontstaat op het schaambeen en er vaak in de rug wordt gehangen. 

Ook kort staand werken kan een goede afwisseling zijn. Extracties of controles bijvoorbeeld kun je prima staand uitvoeren. Staan geeft meer dynamiek en de buik zit minder in de weg.

Tot slot: vergeet de ademhaling niet. Even rechtop zitten of gaan staan, schouders en handen ontspannen en diep vanuit de buik ademhalen – waarbij je contact maakt met de baby – kan verkramping en spanning weghalen. 

Deze aflevering van de Nt-rubriek Praktijkgericht kwam tot stand met medewerking van Tandartspraktijk Reijnen in Tilburg.

praktijkzaken

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen