facebook

Een droom komt uit deel 5: door patiënten gemotiveerd tijdens een zware verbouwing

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
4 minuten
Hoofd starten
Eindelijk komt de droom van Sepand Manouchehr uit. Na jaren zzp’er te zijn geweest, begint hij zijn eigen praktijk in Lichtenvoorde! En wij volgen hem; tijdens de overname, verbouwing en natuurlijk de opening van de praktijk. Na in de eerste afleveringen kennis met hem én zijn plannen te hebben gemaakt, krijgen we in dit deel met eigen ogen de praktijk en de verbouwing te zien. “Het is zwaar, maar mijn patiënten zijn mijn motivatie.”

De openingsdatum van de praktijk van Sepand Manouchehr in Lichtenvoorde komt langzamerhand dichterbij. Als alles volgens planning verloopt, gaan de deuren begin juni open. Bij Manouchehr, normaal de rust zelve, begint de spanning nu toch op te lopen. Dat neemt zijn goede gevoel echter niet weg. Het pand, dat hiervoor leeg stond, bevindt zich in het centrum van het Achterhoekse dorp, onder de redactie van een lokale krant. Bij binnenkomst komt de geur van beton ons tegemoet en klinkt alles hol. De deuren zijn nog beschermd door een laag folie, bouwvakkers in overalls die met spullen sjouwen maken het plaatje compleet. Het is duidelijk: hier wordt verbouwd.

Baliemeubel met logo

Manouchehr wandelt door het pand en wijst waar alles gaat komen. “Dit is één van de behandelkamers. Boven de stoel wordt een hemel gemaakt”, vertelt hij. De vorige keer twijfelde de tandarts nog tussen metallic blauw en chocobruin voor de stoelen. Nu vertelt hij dat de keuze op de eerste is gevallen. “Dat past mooi bij de hemel. En hier komt de derde kamer…”, gaat hij verder, “en daar het kantoor. Het is niet zo groot, maar meer heb ik ook niet nodig.”

Op zijn telefoon laat hij een 3D-tekening zien van het glanzend witte baliemeubel met daarboven de naam en het logo van de praktijk, dat de naam Bleekwal, vernoemd naar de straat, gaat dragen. In de wachtkamer laat Manouchehr zien hoe hij het voor zich ziet met lamellen, bankjes, wachtkamerscherm en kasten met tijdschriften. Er komt veel licht de praktijk binnen, zeker op de plek waar de wachtkamer komt. Zijn vrouw, ook tandarts, heeft de stoelen voor de wachtkamer gekozen. “Natuurlijk mag zij ook haar zegje doen, het is teamwork.”

Röntgenapparatuur verhuizen

Manouchehr is zichtbaar trots. Hier heeft hij al die tijd naar toe gewerkt, en het begint eindelijk vorm te krijgen. Vandaag zijn de lampen geïnstalleerd, wat gelijk een completer beeld geeft. De pvc-vloer volgt volgende week. “Dan ziet het er ook gelijk anders uit.”

Hij heeft net het nieuws gekregen dat de kastjes twee weken later komen dan gepland. Die worden nu twee of drie weken voor de verhuizing geplaatst. Dat is balen, maar geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Het meest bang is Manouchehr voor het feit dat er bij het verhuizen van de oude praktijk naar de nieuwe iets stuk gaat aan de röntgenapparatuur. Ook de installatie is een puntje waarover hij zich zorgen maakt.

Simulatiedag

Het belangrijkste is dat de basis op 12 juni, de eerste werkdag in de nieuwe praktijk, helemaal staat. Dan kunnen er later nog details worden aangepast. Een dag daarvoor wil Manouchehr een werkdag simuleren, om te kijken of er nog dingen zijn waar hij en zijn team tegenaan lopen. De workflow en systemen worden namelijk heel anders dan de assistenten gewend zijn. “We gaan nu met trays werken, die de assistenten moeten klaarzetten.

De afstand tussen de sterilisatieruimte en de behandelruimte is ook groter dan in het oude pand. En over het algemeen worden de assistenten bij mij wat actiever.” De nieuwe balieassistenten hebben vorige week een dagje meegelopen. Ook wil Manouchehr graag een stagiaire als assistent, maar die zijn in de Achterhoek moeilijk te vinden. “In Arnhem, waar ik hiervoor werkte, ging dat een stuk makkelijker. Maar daar zit ook een opleiding voor assistenten.”

De praktijk stroomt vol

En mooi nieuws voor Manouchehr: op dit moment loopt de praktijk helemaal vol. “De komende twee maanden heb ik geen plekje vrij.” Drieduizend patiënten nam Manouchehr over van zijn voorganger, tandarts Hoekman, maar er komen veel nieuwe patiënten bij. Dat komt ook doordat Manouchehr extra werkzaamheden doet, zoals implantologie. De patiënten daarvoor kan hij niet allemaal kwijt, omdat daar maar één kamer voor wordt ingericht. De halve dag die Manouchehrs vrouw orthodontie komt doen, loopt ook al snel vol.

Patiënten zijn motivatie

De patiënten leven allemaal mee en zijn blij met de locatie van de nieuwe praktijk. “Daar krijgen we alleen maar positieve reacties op. Dichtbij het centrum en genoeg parkeerplaatsen voor de deur. Als patiënten bij mij in de oude praktijk zijn, zeggen ze: ‘Ik ben langs het nieuwe pand gelopen, wat wordt het mooi!’ Lichtenvoorde is niet zo groot, daardoor zijn patiënten snel geïnformeerd over wat er gebeurt.”

Manouchehr is moe, maar enthousiast. “Mijn beroep en mijn patiënten zijn heel belangrijk voor mij. Hun reacties zijn voor mij de motivatie om dit te doen. Én de assistenten. Zij helpen allemaal mee en staan open voor verandering, dat was voor mij een positieve verrassing.” NT

Tekst: Laura Jansen // Beeld: Paul Lagro

Overweeg je ook een praktijk te starten? De KNMT helpt je graag op weg

praktijk starten

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen