Tandarts

De tandarts is het middelpunt in de mondzorg en heeft de regie in het hele proces rond de mondzorg voor de patiënt. De ontwikkelingen in de laatste jaren hebben het vak van tandarts complexer gemaakt.

Orthodontist

De orthodontist is de tandarts-specialist voor scheve tanden en kiezen. Hij/zij begeleidt de groei en ontwikkeling van kaak en tanden. Veel kinderen zijn onder behandeling bij een orthodontist, maar ook steeds meer volwassenen weten deze specialist te vinden.

Preventieassistent

De preventieassistent is een tandartsassistent die aanvullend is geschoold op preventie en mondhygiëne. Daarnaast biedt ze ondersteuning aan tandheelkundige zorgverleners bij de voorbereiding, uitvoering en afronding van patiëntenbehandelingen.

Tandprotethicus

De tandproteticus kan protheses aanmeten en maken. Daarnaast de tandproteticus ook partiële protheses en overkappingsprothese op wortels of implantaten.

Tandartsassistent

assistent_staand.jpg

De tandartsassistent is de spil binnen de tandartspraktijk. Zij heeft als eerste contact met patiënten, assisteert bij de behandeling, plant afspraken en verricht ook administratieve taken.

Mondhygiënist

De mondhygiënist richt zich primair op de preventie van gaatjes (cariës) in tanden en kiezen en op het voorkomen van tandvleesaandoeningen. Hiervoor doet zij onderzoek, maakt een behandelplan, geeft voorlichting en maakt tanden schoon

Tandtechnicus

De tandtechnicus maakt en repareert hulpmiddelen die uw gebit ondersteunen, vervangen of corrigeren. Zo maakt de technicus bijvoorbeeld kronen, bruggen en beugels. De tandtechnicus werkt over het algemeen in een tandtechnisch laboratorium.

Kaakchirurg

De kaakchirurg is de tandarts-specialist op het gebied van mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. De kaakchirurg werkt, mede door zijn medische achtergrond, meestal in het ziekenhuis.