Aandacht voor rechtstreeks declareren Wlz-nota’s aan zorgkantoren

Karel Gosselink
1 minuut
declareren-digitaal
Het Ministerie van VWS werkt aan een aanpassing van de regelgeving om het rechtstreeks digitaal declareren aan zorgkantoren formeel mogelijk te maken. Tandartsen kunnen gewoon doorgaan met de huidige declaratiewijze. De afgelopen jaren worden mondzorgnota’s met betrekking tot de Wlz voornamelijk rechtstreeks digitaal aan zorgkantoren gedeclareerd. De NZa heeft geconstateerd dat dit formeel afwijkt van de regelgeving.

Rechtstreeks declareren levert win-win-situatie voor alle partijen

Een aantal jaren geleden is in gezamenlijk overleg met de betrokken partijen afgesproken dat het rechtstreeks digitaal declareren van Wlz-nota’s sneller, efficiënter en kostenbesparend is voor alle partijen. De zorginstellingen hoeven geen nota’s meer te verwerken, te controleren en te betalen om ze vervolgens door te sturen aan de zorgkantoren. Voor tandartsen is digitaal declareren snel, eenvoudig en ook zorgkantoren kunnen digitale nota’s snel verwerken en beter controleren.

Ministerie van VWS werkt aan oplossing via regelgeving

De NZa heeft geconstateerd dat de huidige regelgeving voorschrijft dat  Wlz-nota’s formeel via zorginstellingen aan zorgkantoren moeten worden gedeclareerd. Dat is dan ook in het onderzoeksrapport “kosten van onze langdurige zorg 2019” opgeschreven. Het ministerie van VWS werkt nu aan een oplossing, zodat rechtstreeks declareren aan zorgkantoren correct in de regelgeving is opgenomen.

Mondzorg voor Wlz-cliënten