KNMT Klachtenservice: merendeel klachten succesvol afgehandeld

Danielle Brinkman
2 minuten
Image
Klachten 2
Het afgelopen jaar heeft de KNMT Klachtenservice in totaal 684 klachten in behandeling genomen. Hiervan werd 78 procent succesvol opgelost door een klachtenfunctionaris of een adviseur klachten.

Bemiddeling lost veel klachten op

In 2023 waren er in totaal 684 klachten, waarvan er 608 zijn behandeld in een bemiddelingstraject door klachtenfunctionarissen en 76 middels een gesprek met een adviseur klachten. 

Verschillende soorten klachten

De meeste klachten gingen over: 

  • Tandheelkundige behandeling 33%
  • Communicatie en/of bejegening, taalproblematiek 31%
  • Kosten en/of de rekening van de behandeling 22%

Pilot ‘informele klachtbehandeling' verlengd

De gesprekken met een adviseur klachten zijn onderdeel van de pilot 'informele klachtbehandeling'. Hierin krijgen patiënten de mogelijkheid aangeboden om bij onvrede eerst een adviesgesprek te hebben met een adviseur klachten van de KNMT Klachtenservice. De goede resultaten van deze pilot - waarin de klachtenservice nauw samenwerkt met het Tandheelkundig Informatie Punt (TIP) - zijn aanleiding om de proef met een jaar te verlengen.

Zorgverleners geven klachtenservice voldoende

Het afgelopen jaar ontvingen de patiënt en de aangeklaagde zorgverlener na afronding van de bemiddeling een vernieuwd evaluatieformulier. Hierin gaf 86 procent van de aangeklaagde zorgverleners de klachtenservice een voldoende. Van de patiënten gaf 64 procent de klachtenservice een voldoende.

Voorkom een klacht, ga tijdig in gesprek met de patiënt

Een kleine ontevredenheid kan escaleren tot een steeds groter probleem en zelfs in een formele klacht eindigen. Klachten zijn vaak te voorkomen doordat de tandarts de signalen van onvrede van zijn patiënt tijdig opvangt en met hem in gesprek gaat.

Voorkom klachten met de online toolkit ‘Klacht, Compliment? Kans!’. Hier krijg je instrumenten om (on)tevredenheid bij patiënten te signaleren. En je ontvangt handvatten om met een ontevreden of tevreden patiënt om te gaan.