facebook

Komt een dreumes bij de tandarts

Mariska de Beijer
3 minuten
Image
dreumes
Consultatiebureaus adviseren ouders/verzorgers om vanaf het doorbreken van het eerste tandje naar de mondzorgpraktijk te gaan. Dat is mooi! Maar hoe organiseer je dat in jouw praktijk? We helpen je op weg met een handig stappenplan.

1. Spreek af naar welke mondzorgprofessional de dreumes gaat

Bedenk en bespreek met je team bij wie de dreumes op bezoek gaat. De mondhygiënist in jouw praktijk weet bijvoorbeeld precies hoe ze met de allerkleinsten moet omgaan en misschien kan de preventieassistente als geen ander een ouder inspireren en motiveren. Ben je zelf tandarts en zijn dreumesen niet helemaal 'jouw ding'? Zet dan het talent in jouw praktijk slim in.

2. Maak afspraken over wanneer meekijken gewenst is

Gaan alle kleintjes naar de mondhygiënist of (preventie)assistent? Maak dan afspraken over wanneer het gewenst is dat jij als tandarts erbij geroepen wordt. Dat kan zijn wanneer er bijvoorbeeld iets afwijkends in de mond gezien is of bij het inschatten van het cariësrisico. Maar je kan ook afspreken dat de tandarts of praktijkeigenaar tijdens het eerste bezoek altijd even kort komt kennismaken. Hoe dan ook, zorg ervoor dat de afspraken helder zijn en leg ze indien gewenst vast in een protocol.

3. Bereid de ouder voor op de eerste afspraak

De ouder van het kind weet niet wat hij of zij kan verwachten van een eerste afspraak en heeft daar mogelijk vragen over. 'Moet mijn kindje in de behandelstoel?' 'Kijkt de mondzorgprofessional ook in de mond met een spiegel en een haakje?' 'Wat kost zo'n eerste bezoek aan de tandarts?' Geef bij het maken van de afspraak aan hoe een eerste bezoek er uitziet, hoe lang het duurt en met wie de afspraak is. Laat de ouder ook vooraf weten dat er tijdens de afspraak ruimte is om vragen te stellen.

4. Bedenk hoe een eerste afspraak eruit ziet

Zo’n eerste afspraak met de dreumes en diens ouder of verzorger staat in het teken van de kennismaking, het geven van voorlichting en het spelenderwijs in de mond van het kind kijken. Zitten in de behandelstoel is hierbij niet noodzakelijk: houd het juist laagdrempelig en zorg voor een fijne eerste ervaring. 

Bedenk ook van te voren wat je wil zeggen en welke informatie je eventueel mee wilt geven. Deze 5 redenen waarom het zo belangrijk is om vanaf het doorbreken van het eerste tandje naar de tandarts te gaan geeft je alvast wat inspiratie. Kijk ook eens naar de initiatieven die er zijn om de mondgezondheid bij kinderen te verbeteren en of je die kan inzetten voor jouw praktijk.

5. Spreek af wanneer een volgende afspraak nodig is

Merk je tijdens de afspraak dat de ouder alles al 'volgens het boekje' doet? Dan kan je afspreken om elkaar bijvoorbeeld over een (half) jaar weer te zien. Heeft de ouder veel vragen of extra ondersteuning nodig bij de preventie? Spreek dan samen een termijn af. Laat de ouder of verzorger vooral ook weten dat hij of zij altijd kan bellen of mag langskomen als er vragen zijn.