Minister Bruins: Nieuw onderzoek opleidingscapaciteit geen vertragingstactiek

30 augustus 2018
minister Bruno Bruins

Het opnieuw onderzoek laten doen door het capaciteitsorgaan naar het aantal benodigde opleidingsplaatsen voor tandartsen is géén vertragingstechniek. Dit is het stellige antwoord van minister Bruno Bruins voor Medische Zorg op vragen die SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven hem voor het zomerreces stelde.

Van Gerven vroeg zich dit af omdat het Capaciteitsorgaan hier al een aantal maal onderzoek naar heeft gedaan, met telkens als uitkomst dat de opleidingscapaciteit fors omhoog moet. Volgens Bruins is het nieuwe onderzoek nodig omdat hij ook scenario’s wil laten uitwerken waarin de (potentiële) effecten van taakherschikking op de opleidingscapaciteit worden doorgerekend. Dat is tot nog toe nooit gebeurd.

Beslissing is aan minister van Onderwijs

Wanneer uiteindelijk duidelijkheid komt over het al dan niet verhogen van de opleidingscapaciteit kon de Bruins Van Gerven niet vertellen: “Aangezien het initiële opleidingen betreft neemt de minister van Onderwijs uiteindelijk een besluit over het al dan niet verhogen van de capaciteit van de opleiding tandheelkunde.”

KNMT: zo snel mogelijk uitbreiden

De KNMT heeft minster Bruins al eerder laten weten dat wat haar betreft het nieuwe onderzoek van het Capaciteitsorgaan niet mag leiden tot uitstel van verruiming van de opleidingscapaciteit. Tegelijk is Bruins er nogmaals op gewezen dat hij taakherschikking overhaast en vooral ondoordacht heeft ingevoerd. Het had volgens de KNMT op zijn weg had gelegen pas op de plaats te maken met taakherschikking, en samen met het ministerie van Onderwijs het aantal opleidingsplaatsen tandheelkunde zo snel mogelijk uit te breiden.

 

2 reacties op Minister Bruins: Nieuw onderzoek opleidingscapaciteit geen vertragingstactiek