Nieuwe eisen elektronische gegevensuitwisseling in de zorg

Hans Scholten
1 minuut
Privacy
Op 1 juli 2017 is de Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens ingegaan. In deze wet wordt geregeld onder welke voorwaarden een zorgverlener medische en tandheelkundige gegevens op een veilige manier kan inzien en uitwisselen met andere zorgverleners. Daarnaast bevat deze wet een aantal rechten van patiënten in het kader van elektronische gegevensuitwisseling. De wet wordt gefaseerd ingevoerd.

De wet stelt onder andere eisen aan het informeren over en het toestemming vragen voor het elektronisch uitwisselen en beschikbaar stellen van gegevens.  Daarnaast zal uw tandheelkundig informatiesysteem zodanig ingericht moeten zijn dat wordt vastgelegd wie toegang heeft tot patiëntgegevens.

Enkele onderdelen van de wet gaan pas in 2020 in werking. Bijvoorbeeld dat patiënten vanaf dat moment het recht krijgen op kosteloze elektronische inzage in het dossier. Ook moet het in 2020 mogelijk zijn dat de patiënt kan aangeven wie welke gegevens kan inzien (het geven van ‘gespecificeerde toestemming’).

Rijksoverheid.nl: Over de elektronische verwerking van medische patiëntgegevens