Nieuwe wet- en regelgeving in 2024: waar krijg je mee te maken?

Karel Gosselink
3 minuten
Image
tandarts-personeel
Zo vlak voor de jaarwisseling is het handig om te weten met welke veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving je in het nieuwe jaar te maken krijgt. We geven je een overzicht.

Prestaties, codes en tarieven

Alle tarieven in de tarievenlijst 2024 zijn geïndexeerd. De tarieven tandheelkundige zorg stijgen met 5,9% en de tarieven orthodontische zorg met 5,6%. In het tarievenboekje 2024 zijn enkele wijzigingen doorgevoerd, onder meer in het V- en het J-hoofdstuk.

Polisvoorwaarden jeugd

Enkele zorgverzekeraars hebben in de polisvoorwaarden van de basisverzekering toestemmingsvereisten opgenomen voor mondzorg aan de jeugd. Deze kunnen verschillen per verzekeraar. Voor 2024 hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

Jaarverantwoording Wtza

 

Einde overgangsperiode

Per 1 januari 2024 eindigt de overgangsperiode van de wet Toetreding Zorgaanbieders, Wtza. Vanaf dat moment moet een zorgaanbieder voldoen aan de verschillende vereisten die deze wet stelt.

Check of jouw praktijk voldoet aan de eisen die de Wtza stelt

Uitstel jaarverantwoording voor sommige zorgaanbieders

De openbaarmakingsverplichting van de jaarverantwoording wordt met twee boekjaren (respectievelijk 2022 en 2023) uitgesteld voor zorgaanbieders die vóór 2022 zijn gestart en voor wie de jaarverantwoordingsplicht ‘nieuw’ is. Dit volgt uit het besluit van VWS-minister Helder om de pauzeknop voor de jaarverantwoordingsverplichting in te drukken. Zorgaanbieders die in 2022 zijn gestart of zodanig van rechtsvorm zijn gewijzigd dat ze onder een nieuw nummer in het Handelsregister staan ingeschreven, moeten wel voldoen aan de jaarverantwoordingsverplichting.  (**)

(**) De Eerstelijnscoalitie – waarvan ook de KNMT deel uitmaakt -  heeft aan VWS-minister Helder laten weten dat haar besluit leidt tot rechtsongelijkheid en verwarring in het zorgveld. Zorgaanbieders die dezelfde zorg aanbieden zouden gelijk behandeld moeten worden wat betreft de jaarverantwoordingsplicht. 

Instellen Raad van Toezicht (RvT): minister voert verkenning uit

Momenteel zijn alleen zorgaanbieders met meer dan 25 zorgverleners verplicht om intern toezicht middels een RvT in te stellen. VWS-minister Helder heeft afgelopen september de Tweede Kamer aangegeven - vanwege geluiden uit het veld - te willen verkennen of het niet beter is om de grens voor de eis tot intern toezicht te verleggen. De uitkomsten van deze verkenning deelt zij medio 2024 met de Kamer.

Duurzaamheid

Energiebesparingsplicht voor tandartspraktijken

Tandartspraktijken die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 (gerekend per locatie) moeten verplicht energie besparen

Verbod op gebruik van plastic bekers

Vanaf 1 januari mogen er geen wegwerpbekers en -bakjes waar plastic in zit meer worden gebruikt in bedrijven, kantoren en instellingen. Voor de (mond)zorg geldt hierop een uitzondering als het gaat om de behandeling van patiënten. De maatregel moet leiden tot een reductie van 40 procent van het gebruik van bakjes en bekers met plastic. 

Buitenlands gediplomeerde tandartsen

 

AKV-toets vervangen door taalcertificaten

Met ingang van 1 januari 2024 wordt de Algemene Kennis- en Vaardighedentoets (AKV-toets) vervangen door het aanleveren van taalcertificaten op het vereiste taalniveau dat nodig is voor de erkenningsprocedure om in Nederland tandarts te worden voor iemand van buiten de EU. Hiervoor geldt een taalniveau van B2+.

RI&E-manager gestopt

De RI&E-manager van de KNMT is sinds 1 januari 2024 niet meer toegankelijk. Deze is vervangen door het ArboManagementSysteem (AMS), dat door KNMT-leden gratis is te gebruiken. 

Belastingen

 

Afbouw fiscale voordelen voor ondernemers in Inkomstenbelasting

De fiscale voordelen voor ondernemers in de Inkomstenbelasting worden verder afgebouwd:

  • De zelfstandigenaftrek wordt versneld afgebouwd. Voor het kalenderjaar 2024 daalt de aftrek naar € 3.750,-. 
  • De MKB-winstvrijstelling wordt voor 2024 is gedaald naar 13,31%. 
  • Omdat het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting stijgt met 0,03 procentpunt en de tweede schijf niet volledig voor inflatie wordt geïndexeerd – 3,33% in plaats van 9,9% - zal de belastingdruk voor ondernemers (en particulieren) met een iets hoger inkomen toenemen. 

Heffing belasting over dividenduitkering in Box 2

Oefen je je beroep of praktijk uit vanuit een BV? Dan is het goed om te bedenken dat de heffing over dividenduitkeringen in Box 2 vanaf 2024 zullen worden belast met 24,5% over de eerste € 67.000,- (is er een fiscale partner? Dan twee keer dat bedrag) en 33% over het meerdere.