Overleg Tweede Kamer over inkorten opleiding Tandheelkunde

Hans Scholten
1 minuut
Image
Studenten in een collegezaal
De Vaste Kamercommissie voor VWS heeft op initiatief van Tweede Kamerlid Julian Bushoff van Groenlinks-PvdA besloten om een schriftelijk overleg te voeren over het voorgenomen besluit om de opleiding Tandheelkunde te verkorten. Bushoff gaf aan een aantal zorgen en prangende vragen te hebben over dit besluit, mede vanwege de argumenten die de commissie ‘Onderzoek verkorting opleiding tandheelkunde’ heeft ingebracht.

Commissie toont aan dat inkorting onverantwoord is

Deze door de ministers ingestelde commissie heeft aangetoond dat een kortere opleiding onverantwoord is. Het leidt tot risico’s voor de kwaliteit, de veiligheid en de kosteneffectiviteit van de zorg.

Een pas op de plaats was juist geweest

De KNMT staat, samen met de universitaire opleidingen Tandheelkunde en Universiteiten van Nederland (UNL), pal voor het behoud van de huidige opleidingsduur van 6 jaar, zo stelt voorzitter Hans de Vries: “We moeten tandartsen blijven opleiden die direct aan de slag kunnen en daarvoor zijn die 6 opleidingsjaren hard nodig. Gezien de grote bezwaren van de commissie, de opleidingen en de beroepsgroep enerzijds en de demissionaire status van het kabinet anderzijds was een pas op de plaats juist geweest.”