SGP-Kamerlid Van Dijk op werkbezoek in de mondzorg

Hans Scholten
2 minuten
Image
Werkbezoek SGP aan Radboudumc
Tweede Kamerlid Diederik van Dijk van de SGP was deze week op initiatief van de KNMT te gast bij de afdeling Tandheelkunde in het Radboudumc te Nijmegen. Daar is hij nader geïnformeerd over de verschillende uitdagingen waar de mondzorg mee te maken heeft, waaronder het besluit van de ministers van VWS en OCW om de opleiding Tandheelkunde in te korten van 6 naar 5 jaar.

Foto boven: Diederik van Dijk (links), Joke Kwakman en Wil van der Sanden kijken mee met 2 studenten

Van Dijk werd ontvangen door opleidingsdirecteur Wil van der Sanden en KNMT-bestuurslid Joke Kwakman. Zij lichtten toe waarom het voornemen om de opleiding Tandheelkunde in te korten de kwaliteit van de opleiding en de mondzorg zal aantasten.

Bij ons in de Tandheelkunde staat de patiënt centraal en wij zien de mondgezondheid als belangrijk onderdeel van het algehele welzijn

Wil van der Sanden: “Op dit moment leveren wij binnen Tandheelkunde na 6 jaar zorgprofessionals af die meteen aan de slag kunnen. Ze beheersen na afronding van de wetenschappelijke opleiding de techniek, maar zijn ook vakbekwaam als het gaat om het behandelen van de patiënt en het praktijkhouderschap. Bij ons in de Tandheelkunde staat de patiënt centraal en wij zien de mondgezondheid als belangrijk onderdeel van het algehele welzijn.”

Vertrouwen is cruciaal in de behandelrelatie

Student Tandheelkunde Richard Romp vulde aan: “In een behandelrelatie is het cruciaal om het vertrouwen van de patiënt te krijgen en aan te sluiten bij zijn behoeften, maar ben je na 5 studiejaren voldoende bekwaam om elke zorgvraag en -behoefte te beantwoorden? Je hebt tijd nodig om dergelijke sociale vaardigheden aan te leren.”

SGP-Kamerlid Van Dijk

Ook de studenten die Van Dijk (foto) tijdens de rondleiding sprak gaven aan dat het om een intensieve opleiding gaat, waarbij veel praktijkervaring wordt opgedaan. Dit heeft het SGP-Kamerlid ook zelf kunnen zien en ervaren door oefenbehandelingen uit te voeren.

Duidelijk beeld van de opleiding gekregen

Van Dijk was na afloop van het werkbezoek enthousiast over wat hij gezien heeft en gaf aan een duidelijk beeld te hebben gekregen van de opleiding Tandheelkunde, de toegenomen zorgvraag en het vraagstuk hoe de groep mensen die nu niet naar de tandarts gaat bereikt kan worden. Van Dijk gaf ook aan: "De SGP heeft oog voor de toegang tot de tandarts in de regio, zoals in Zeeland, Groningen en Limburg."

Goed gesprek gevoerd over actuele zaken in de mondzorg

Joke Kwakman is blij met het bezoek van Diederik van Dijk: “We hebben de uitdagingen in de mondzorg onder de aandacht kunnen brengen en een goed gesprek gevoerd over onder andere de toegankelijkheid van mondzorg voor mensen die mondzorg mijden, het capaciteitstekort en de toegenomen complexe zorgvraag.”