Wijziging grensbedragen jaarverantwoording kan leiden tot kleine lastenverlichting

Harry Korver
2 minuten
Image
Tandartspraktijk
Door de verhoging van een aantal normbedragen hoeft een beperkt deel van de praktijken in de mondzorg te voldoen aan een minder zware vorm van openbare jaarverantwoording.

De overheid heeft de grensbedragen voor de indeling van rechtspersonen geïndexeerd. Micro-, kleine en middelgrote/grote rechtspersonen moeten elk aan andere eisen rond de jaarverantwoording voldoen: hoe groter de onderneming, hoe zwaarder de eisen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om lagere eisen aan de informatie die openbaar gemaakt moet worden of het vervallen van een verplichte accountantscontrole.

 BalanstotaalNetto-omzet
Micro€ 450.000€ 900.000
Klein€ 7.500.000€ 15.000.000
Middelgroot/groot€ 25.000.000€ 50.000.000

Aanpassing kan iets minder administratie opleveren

Door de aanpassing valt een klein deel van de praktijken in de mondzorg nu in een categorie lager dan eerder. Dat betekent dat deze praktijken minder informatie hoeven aan te leveren, wat een marginale besparing op de administratieve lasten tot gevolg heeft. De bedoeling is dat de nieuwe bedragen ook gaan gelden voor het boekjaar 2023.

Nog geen jaarverantwoording voor de meeste praktijken

De meeste praktijken in de mondzorg hoeven overigens nog geen openbare jaarverantwoording af te leggen. Alleen zorgaanbieders die na 1 januari 2022 zijn opgericht of van rechtsvorm zijn veranderd moeten sinds 1 januari 2023 voldoen aan deze plicht. Is jouw praktijk opgericht vóór 1 januari 2022 (en sindsdien niet van rechtsvorm veranderd) dan hoef je pas vanaf 1 januari 2025 jaarlijks openbaar financiële verantwoording af te leggen. Dit is 2 jaar later dan aanvankelijk de bedoeling was.

Wij ijveren nog steeds voor een vrijstelling

De KNMT blijft zich met haar partners in de Eerstelijnscoalitie inspannen voor een vrijstelling van de jaarverantwoordingsverplichtingen voor zorgondernemingen.