facebook

7 tips: zo maakt u uw mondzorgpraktijk ‘senior proof’

2 minuten
Logo houd de oudere mond gezond
Dé 7 zaken op een rijtje die bij de tandarts voor kwetsbare ouderen het grootste verschil maken.

Het aantal ouderen in Nederland groeit explosief. In 2035 is zelfs meer dan 1 op de 4 Nederlanders 65 jaar of ouder. Ouderen stellen speciale eisen aan de mondzorgpraktijk – en die moet daar dus op inspelen. De KNMT zet dé 7 zaken op een rijtje die, als u hier rekening mee houdt in uw dagelijkse praktijk, voor kwetsbare ouderen het grootste verschil maken. 

1. Zorg dat u en uw medewerkers (beginnende) kwetsbaarheid kunnen herkennen. Er zijn zowel lichamelijke, psychische als sociale signalen. Pas dan kunt u er immers naar handelen.

2. Zorg dat de oudere in een gesprek u ook daadwerkelijk kan volgen. Voorkom achtergrondgeluiden, kijk iemand aan, zorg dat uw mond zichtbaar is en spreek en articuleer duidelijk.

3. Houd bij het maken van het behandelplan rekening met de levensfase waarin uw patiënt verkeert – bespreek wensen van de patiënt ten aanzien van esthetiek, functionaliteit en (on)mogelijkheden om de mond goed te reinigen.

4. Plan extra tijd in bij een (vervolg)afspraak, zodat uw oudere patiënt tijd heeft om binnen de praktijk te verplaatsen. Bedenk ook dat voor ouderen één afspraak op een dag al best belastend kan zijn.

5. Leg de naam van de mantelzorger/wettelijk vertegenwoordiger vast in het patiëntendossier.

6. Neem als een kwetsbare, oudere patiënt niet op de afspraak verschijnt altijd contact op. En wanneer dat niet lukt, benader dan de mantelzorger/wettelijk vertegenwoordiger.

7. Leg contacten met andere zorgverleners in de eerste lijn en thuiszorg. Bespreek wat u samen voor de gezamenlijke oudere en kwetsbare patiënt kunt betekenen.

Meer tips
Wilt u zich verder verdiepen? Bekijk de handige praktijkkaarten over ouderen en mondzorg.

ouderen

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen