Meer kinderen met een gaaf gebit: hoe doen we dat?

31 mei 2018

Hoe zorgen we ervoor dat méér kinderen opgroeien met een gaaf gebit? Deze vraag stond centraal tijdens het symposium ‘Deuren open voor de allerjongste jeugd’ op donderdag 31  mei op ACTA, dat was georganiseerd door de KNMT en ACTA ter gelegenheid van het afscheid van hoogleraar Preventieve Tandheelkunde Cor van Loveren.

Deze inhoud is geblokkeerd door uw cookie voorkeuren.

Een belangrijk onderdeel van het symposium was het Childsmile-programme uit Schotland. Lorna Macpherson - drijfveer achter dit preventieprogramma - gaf aan dat de gebitssituatie van de jonge Schotse kinderen flink is verbeterd door Childsmile. Dit programma houdt onder meer in dat kinderen op scholen en crèches  worden gestimuleerd hun mond goed te verzorgen. Waar nodig wordt dit aangevuld met individuele preventie door een ‘dental health support worker’ bij kinderen en gezinnen met een groot cariësrisico.

Daarnaast waren er bijdragen over hoe alle kinderen In Nederland zo goed mogelijk bereikt kunnen worden voor de mondzorg. Zo ging Geertje Kok in op de rol van het consultatiebureau en had Gert Stel het over de inzet van de schooltandarts om kinderen te bereiken die nog geen toegang hebben tot goede mondzorg. Een levendige discussie onder leiding van dagvoorzitter Tom van ’t Hek sloot de bijeenkomst af.

De organisatoren willen met het symposium bijdrage leveren aan een betere mondzorg voor kinderen en het opheffen van verschillen in mondgezondheid tussen groepen kinderen.

Lees ook: Laat preventie de toon zetten: hoe dringen we cariës bij jeugdigen verder terug? (uit: Nederlands Tandartsenblad, april 2018)

0 reacties op Meer kinderen met een gaaf gebit: hoe doen we dat?