facebook

Communicatie met een anderstalige patiënt? 8 tools om taalverschil te overbruggen

Profile picture for user Karel Gosselink
Karel
Gosselink
2 minuten
tolk-taal
Met een patiënt die de Nederlands taal niet goed machtig is, is het soms lastig communiceren als tandarts. Deze 8 hulpmiddelen en tips kunnen helpen om elkaar beter te begrijpen bij een taalverschil.

Tandarts en patiënt moeten elkaar goed begrijpen

Voor het afnemen van de medische anamnese, het achterhalen van klachten en uitleg bij diagnose en behandeling, is het van belang dat tandarts en patiënt elkaar goed begrijpen. De communicatie kan moeilijker verlopen als een patiënt de Nederlandse taal niet goed beheerst. Dit kan tot onbegrip, boosheid en angst leiden en de nodige problemen opleveren.

8 tools om taalverschil te helpen overbruggen

Deze 8 tools kunnen helpen om een taalverschil te overbruggen:

  1. Neem contact op met de tolkentelefoon, die met professionele tolken hulp biedt om het taalverschil weg te nemen.
  2. Vertaal met Google translate. Er is ook een app van Google translate, waarmee u ook in 32 talen kunt praten (voor iOS en Android).
  3. Toon voor uitleg deze Arabische aanwijskaart voor de mondzorg (pdf) aan Arabisch sprekende patiënten. Initiatiefneemster Thera van den Munckhof verzamelde op één A4’tje veel gebruikte woorden met een plaatje en fonetische spelling.
  4. Kijk op de website gezondinnederland.info voor informatie in het Arabisch over de tandarts en mondzorg.
  5. Maak gebruik van de pictogrammen mondzorg.
  6. Gebruik deze anamneselijsten gericht op de mondzorg, die in 39 talen zijn vertaald. Alle vragenlijsten zijn identiek opgebouwd en bevatten met name gesloten ja/nee-vragen. De patiënt kan de vragenlijst in de eigen taal invullen, waarna de tandarts deze kan vergelijken met de Engelse versie.
  7. In 6 talen zijn er brochures over mondzorg voor asielzoekers beschikbaar via knmt.nl/asielzoekers onder kopje ‘handige documenten’. (link)
  8. Voor de behandeling van asielzoekers geldt dat de inzet van een tolk wordt vergoed.

Heb je nog andere tips en tools om taalverschil te overbruggen, dan horen we dat graag. Je kunt ze melden via KNMT Ledenservice

asielzoekers
tolken
vluchtelingen

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen