facebook

Onderzoek: kennis van eigen risico mondzorg voor kinderen beperkt

Profile picture for user h.scholten@knmt.nl
Hans
Scholten
2 minuten
Onderzoek
Veel Nederlanders weten niet dat het eigen risico niet van toepassing is op tandzorg voor kinderen. Dit meldt het Zorgverzekering Informatie Centrum (ZIC) op basis van eigen onderzoek onder 1584 respondenten.

De kennis van het eigen risico bij mondzorg voor kinderen laat te wensen over. Voor tandheelkundige zorg bij kinderen onder de 18 jaar hoeft men doorgaans geen eigen risico te betalen. Deze zorg is, met uitzondering van beugel/orthodontie en kroon- en brugwerk, volledig gedekt in de basisverzekering. Uit het Nationaal Zorgonderzoek van ZIC is echter gebleken dat ruim twee op de vijf Nederlanders (43%) hier niet van op de hoogte is.

Samen werken aan betere voorlichting

Als beroepsvereniging van tandartsen vindt de KNMT het zorgelijk dat 2 op de 5 respondenten uit het onderzoek niet weet dat mondzorg voor kinderen niet onder het eigen risico valt. ‘We vragen daarom onder andere hulp van consultatiebureaus en zorgverzekeraars om er meer bekendheid aan te geven. Zij bereiken immers die ouders en kinderen die nu niet naar de tandarts gaan. De bij de KNMT aangesloten tandartsen zullen de komende periode ook zelf hun patiënten extra over mondzorg en de zorgverzekering gaan inlichten, onder andere via hun praktijkwebsites, de mondzorgwebsite “Alles over het gebit” en een speciale wachtkamerposter.’ De wachtkamerposter (pdf) wordt deze week via het Nederlands tandartsenblad verspreid onder de leden van de KNMT.

Kennis over het eigen risico

Het schort veel Nederlanders aan kennis over het eigen risico. 88% van de respondenten heeft aangegeven precies te weten wat het eigen risico inhoudt. Toch weet ruim 62% van deze groep respondenten niet bij welke vormen van zorg het eigen risico van toepassing is. Vooral bij tandzorg voor kinderen is dit percentage opmerkelijk hoog.

patiëntcommunicatie
jeugdigen
zorgverzekeringen

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen